Gamla torp och vedkaminer
Gamla rustika torp är populära att köpa för att använda som sommarstuga. Ett vackert rödmålat torp med vita knutar och en pittoresk trädgård är för många en dröm att äga. Flertalet flyttar med tiden ut till sitt torp för att bo där permanent. Gamla torp har genom tiderna alltid vedeldats via kaminer i rummen och vedspis i köket. Visst är det fantastiskt att under kalla vinterkvällar kunna värma sig vid en härlig brasa i kaminen som dessutom ger en oslagbart mysig atmosfär.
Ett gammalt trähus som under århundraden värmts upp med vedeldning mår oftast inte bra av byte till exempelvis eluppvärmning. För att leva permanent i ett gammalt torp behöver el vara indraget men behåll den vedeldade kaminen för uppvärmningen av huset. En del torp kan ha öppen spis men dessa ger ett ganska dåligt utbyte eftersom upp till 80 procent av värmen försvinner upp i skorstenen. En vedeldad kamin är en bra och energibesparande värmekälla samt oumbärlig vid strömavbrott. När strömavbrott sker i städer brukar elen vara igång inom några timmar men på landet kan det ta flera dagar innan du får el igen. Det är däremot en klok investering att byta ut den gamla kaminen mot en nyare modell som ofta har en kombination av konvektionsvärme och strålningsvärme. Det finns många fina nya gjutjärnskaminer i olika modeller, många med gammaldags design, som passar utmärkt för gamla torp.
Många sommarhusägare som gått i pension väljer att flytta från stan till sitt torp för permanent boende. Att flytta är ett stort företag och kan orsaka en hel del stress. Men det finns riktigt bra flytthjälp att få genom exempelvis Qleano som kommer att hjälpa till med allt runt en flytt. Här kan du få hjälp med att hitta rätt flytthjälp och du kan dessutom beställa ett helt paket som inkluderar allt från städning till packning. När du bokar en flytt via Qleano garanteras du en flyttfirma med försäkringar, yrkestrafiktillstånd och som utför flytten noggrant och fackmannamässigt.
De nya reglerna gäller bland annat vid nybygge där ägaren vill installera en kamin. I korthet innebär det att kaminen måste vara godkänd med ett kolmonoxidutsläpp på max 0,12 volymprocent samt en verkningsgrad på minimum 65 procent. Det finns dock en stor mängd av olika typer av kaminer att välja mellan som är godkända. Undantaget från de nya reglerna är den som byter ut en befintlig kamin mot en ny och likvärdig kamin. Det krävs varken anmälan eller bygglov. Fördelarna med att byta till en ny kamin är flera eftersom de nya kaminerna är mer effektiva och ger mindre utsläpp.